Open Geestdagen (weekend van 7 en 8 oktober 2023)

15/09/2023 - 19:12

Open Geestdagen (weekend van 7 en 8 oktober)

Ontdek het diverse aanbod rond mentaal welzijn & kom proeven van workshops groepsaanbod

Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Zorgen, piekeren, stress, burn-out, depressie, angsten... Soms kom je er vanzelf weer bovenop, op eigen kracht of met de hulp van vrienden of familie. Soms is het nodig om erover te praten met een professional.

Maar, dan komen vaak een aantal vragen naar boven:
Wie kan me helpen met mijn probleem?
Hoe vind ik de weg naar de juiste hulp?
Waar en hoe moet ik me dan aanmelden?
​Hoe gaan deze professionals te werk?

Ben je benieuwd naar welke verschillende zorgvormen er zijn binnen de geestelijke gezondheidszorg? Ben je bezorgd om een ouder, kind, vriend of familielid? Spring dan gerust eens binnen en ontdek het diverse aanbod rond mentaal welzijn. Je krijgt doorlopend informatie over de terugbetaling van een geconventioneerd psycholoog in Oost-Vlaanderen, de teams en werking van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Zuid-Oost-Vlaanderen, de netwerken geestelijke gezondheidszorg en de HerstelAcademie.

De netwerken geestelijke gezondheid in Oost-Vlaanderen, Het Pakt, Radar en het Netwerk GG ADS, werken mee aan de Open Geestdagen.

Op 7 en 8 oktober 2023 zet de geestelijke gezondheidszorg dat weekend in Vlaanderen voor de deuren wijd open voor het publiek.

Op diverse plaatsen wordt de werking van de HerstelAcademie Oost-Vlaanderen ADS uit de doeken gedaan:

  • CGG Zuid Oost-Vlaanderen (Keizersplein 4, 9300 Aalst) - zaterdag 7 oktober van 10u-17u
  • PZ Sint-Lucia (Ankerstraat 91, 9100 Sint-Niklaas) - zondag 8 oktober van 10u - 17u
  • PC Sint-Hiëronymus (Dalstraat 84, 9100 Sint-Niklaas) - zondag 8 oktober van 13u - 17u
  • DAC De Loft (Koning Albertstraat 14, 9200 Dendermonde) - zondag 8 oktober van 14u - 17u

Ook voor uitleg rond het Cliëntenbureau kan je hier terecht.

VITAZ (8 oktober) en Overkop Aalst (7 okt) zetten ook hun deuren open.

Tijdens de Open Geestdagen in Aalst op 7 oktober 2023 kan je komen proeven van groepssessies rond diverse thema’s.
Ieder uur is er één gepland. Er is aanbod voor iedereen, van jong tot oud.

Ben je een professional (huisarts, hulpverlener, leerkracht...) en krijg je te maken met kinderen, jongeren of volwassenen die kampen met psychische problemen? Kom dan gerust ook kennismaken met het diverse zorgaanbod.

Programma – Workshops groepsaanbod (zie flyer in Bijlage)

10.30u ACT, doen wat werkt voor jou – met Isabella Huygens – voor jongeren

Een ervaringsgericht proevertje van de ACT-jongerengroep voor jongeren, hun ouders, verwijzers en andere geïnteresseerden. We laten jullie in deze workshop even proeven van de training ‘ACT your way. Doen wat werkt voor jou’. Dit is een jongerentraining uitgewerkt door Denise Matthijssen, Els de Rooij en Denis Bodden gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy. Deze training richt zich naar jongeren met diverse psychische klachten die regie willen nemen over hun leven en dingen willen veranderen waarin ze nu zijn vastgelopen.

11.30u Groepspsychotherapie, een proevertjemet Elisabeth Van den Bossche en Bart Vancraeynest– voor volwassenen & ouderen

Ervaar je moeilijkheden bij het aangaan van contact met anderen, met het starten van een gesprek, met het aangeven van je grenzen of merk je dat je in steeds dezelfde problemen terechtkomt, dat je steeds dezelfde minder goede keuzes maakt, of dat je moeilijk uit je donkere gedachten geraakt, … In deze workshop kan je ervaren hoe we met deze thema’s aan de slag gaan in groepspsychotherapie.

12.30u Familie in Herstel – met Joris De Keukelaere en Vanessa De Roo - voor familie, naasten & mantelzorgers

Wanneer je kind, je partner, een van je ouders, een broer of zus of iemand anders uit je omgeving te maken krijgt met psychische problemen, verandert er ook veel in jouw leven. Ook jouw psychisch welzijn komt zwaar onder druk. De relatie met je kwetsbare familielid verandert, je kan met je vragen niet altijd terecht bij hulpverleners, de balans tussen draagkracht en draaglast kan snel en soms onherroepelijk uit evenwicht raken. In deze workshop staan we hierbij stil.

13.30u Rots & water – sterk en weerbaar leren zijn – met Gwen Taylor – voor lagereschoolkinderen
Deze workshop gaat over het voor jezelf leren opkomen en omgaan met groepsdruk, via actieve doe-oefeningen in een kleine groep.
Sterk als een ROTS = voor jezelf opkomen, je eigen grenzen aangeven, je eigen beslissingen durven nemen en zelfvertrouwen uitstralen.
Weerbaar als WATER = contact met anderen maken, communiceren en kunnen luisteren, rekening houden met anderen, in verbinding gaan, samen naar oplossingen zoeken en grenzen van anderen respecteren.

14.30u Groepspsychotherapie, een proevertjemet Elisabeth Van den Bossche en Bart Vancraeynest - voor volwassenen & ouderen

Ervaar je moeilijkheden bij het aangaan van contact met anderen, met het starten van een gesprek, met het aangeven van je grenzen of merk je dat je in steeds dezelfde problemen terechtkomt, dat je steeds dezelfde minder goede keuzes maakt, of dat je moeilijk uit je donkere gedachten geraakt, … In deze workshop kan je ervaren hoe we met deze thema’s aan de slag gaan in groepspsychotherapie.

15.30u Pak krijgen op piekeren – met Annie Props – voor (jong)volwassenen

Piekeren, iedereen doet dat wel eens. Maar voor sommigen wordt het een lastig iets, iets waar ze zouden willen van afraken omdat het de kwaliteit van leven negatief beïnvloedt, omdat het hen wakker houdt uit hun slaap, of nog erger omdat het deel uitmaakt van angstklachten of depressie. In deze workshop krijg je een ‘proevertje’ van wat aan bod komt in het groepsprogramma ‘Pak krijgen op piekeren’. Dat programma bestaat uit 8 sessies. In een kleine groep ga je er aan de slag met informatie die de wetenschap ons biedt om piekeren te leren doorbreken. Je leert concrete vaardigheden die je in 8 weken inoefent. Het piekeren zal er niet helemaal mee verdwijnen, dat moet ook niet, maar piekerspiralen waar je voorheen in wegdraaide worden hanteerbaarder.

Praktische info

Waar?
Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Zuid-Oost-Vlaanderen, Keizersplein 4, 9300 Aalst (vrije ingang)

Wanneer?
Zaterdag 7 oktober van 10 tot 17 uur (workshops om het uur vanaf 10u30)

Toegang is gratis.

Inschrijven

Inschrijven voor een sessie is niet verplicht, maar het verzekert wel je plaats.

Klik hier om je in te schrijven.

Meer info?

Stuur een mailtje naar opengeest@psy-ovl.be.

Deze dag wordt georganiseerd door de netwerken geestelijke gezondheid in Oost-Vlaanderen (Het PAKT, GG ADS & RADAR), het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Zuid-Oost-Vlaanderen en de HerstelAcademie en Advies&Coaching ADS

Op zondag 8 oktober van 13 tot 16 uur laten erkende psychologen je proeven van groepssessies rond thema’s als emotieregulatie, veerkracht, slaaptraining, relaties en stress.

Programma

Voor kinderen

Kracht for kids, over veerkracht en geluk – met Kayleigh Ghys – voor kinderen
Sessies om 13 en 14 uur
Ken je de geluksdriehoek? Jezelf kunnen zijn, goed omringd zijn en je goed voelen: dat zijn de drie sleutels tot geluk. Aan de hand van praktische oefeningen ervaar je wat veerkracht is en waarop je kan inzetten om je opnieuw dat tikkeltje beter te voelen.

EuREKA - Emotieregulatietraining – met Delphine Van Lierde – voor kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar
Sessies om 13 en 15 uur
EuREKA!? Wat is dat voor iets? EuREKA gaat over emoties – angst, verdriet, boosheid… Ze horen bij het leven, maar soms zijn ze zo heftig dat we er echt last van hebben. Hoe kunnen we op een goede manier omgaan met onze hevige gevoelens en steviger in onze schoenen staan? Dat leer je in deze sessie. Want leren omgaan met je emoties, dat heet – met een moeilijk woord – EmotieREgulatie, voor Kinderen en Adolescenten (=jongeren), of kortweg: EuREKA!

Goed in je vel – met Isolde Roose– voor kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar
Sessie om 14 uur voor kinderen van 10-13 jaar | Sessie om 15 uur voor jongeren van 13-16 jaar
Zit je wel goed in je vel? Soms voelen we ons echt niet lekker: dan hebben we last van stress, piekeren of emoties… Wat kan je eraan doen? Dat ontdekken we in deze sessie. We oefenen samen hoe we vanbinnen ruimte kunnen maken, ook voor deze vervelende gevoelens. Daarna kan je thuis zelf verder oefenen!

Voor volwassenen

Wat als slaap je wakker houdt? – met Charlotte Van Hamme – voor volwassenen
Sessies om 13 en 14 uur
Moeilijk inslapen, moeilijk doorslapen, regelmatig wakker worden doorheen de nacht, te vroeg wakker worden, liggen piekeren in bed of de slaap niet kunnen vatten door stress… Maar liefst 10% van de bevolking kampt met slaapproblemen. In deze slaaptraining krijg je tips en technieken voor een betere slaap en een wakkerder bestaan.

Groeien in groep – met Chanou Vrijdaghs en Ruth De Pau – voor volwassenen
Sessies om 14 en 15 uur
Omgaan met anderen… het is niet voor iedereen evident! Ervaar je moeilijkheden in je relaties met anderen? Wil je groeien op persoonlijk en relationeel vlak? In deze sessie ga je aan de slag met de ideeën die je hebt over jezelf, over anderen en over relaties en welke positie jij inneemt in contact met anderen.

Praktische info

Waar? BlinkHuis Gent, Vlaanderenstraat 53, 9000 Gent (vrije ingang)
Wanneer? Zondag 8 oktober van 13 tot 16 uur (sessies om 13, 14 en 15 uur)
Toegang is gratis.

Inschrijven

Het aantal plaatsen per sessie is beperkt. Schrijf je daarom op voorhand in om zeker te zijn van je plaats.
Klik hier om je in te schrijven.

Meer info?

Stuur een mailtje naar opengeest@psy-ovl.be of bel Liesl Vereecke op het nummer 0491 56 96 54.

Deze namiddag wordt georganiseerd door de netwerken geestelijke gezondheid in Oost-Vlaanderen (Het Pakt, ADS & RADAR) en kadert in de Open GeestDagen.

BijlageGrootte
PDF-pictogram flyer_open_geestdagen_aalst.pdf188.51 KB